Vliegen met kleine kinderen kan een ramp zijn. Niet alleen voor uw kind en uzelf, maar ook voor medepassagiers. Dat betekent niet dat u uw kinderen thuis moeten laten voor een vliegvakantie, maar wel dat het voor iedereen fijner is als de reis zo soepel mogelijk verloopt.
De grootste bronnen van `misdragende´ kinderen zijn verveling, slaap en honger. Vlieg daarom zoveel mogelijk overdag, zorg dat uw kinderen uitgerust dus opgewekt zijn en probeer de normale tijden te hanteren voor maaltijden.


Aan boord
Eenmaal aan boord is het zaak om ze goed bezig te houden. Zorg daarom voor voldoende materiaal (speelgoed, boekjes, computerspel of portable DVD-speler om ze tijdens de vlucht zich niet te laten vervelen. Veel luchtvaartmaatschappijen hebben speciale kinderpakketten aan boord, vaak met kleurplaten en dergelijke. Beter is om niet de gok te nemen dat dat voldoende is en neem daarom wat leuke dingen van thuis mee.
Tip: het boordpersoneel is vaak ook erg handig met kinderen. Niet zelden zorgen zij onderweg voor wat afleiding bij de kleintjes.
Vluchtduur
Hoe korter de vlucht duurt, hoe beter de kids in bedwang te houden zijn. Een vlucht naar Spanje of Griekenland is veel beter te doen dan 10 uur vliegen naar bijvoorbeeld Thailand, Aruba of Mexico. Zo´n trip kan een ware hel voor ouders en medepassagiers zijn. Het is daarom verstandig om bij de keuze van de vakantiebestemming rekening te houden met de vluchttijd. Vraag ook eventjes vooraf bij het reisbureau of er een tussenstop inbegrepen is, want anders kan een vlucht die normaal zo´n 2,5 uur duurt een reis worden van minimaal 4 uur. Zeker vanaf regionale luchthavens en buiten het hoogseizoen worden er vaak tussenlandingen ingelast omdat het vliegtuig anders niet vol zou zitten.
Transfers
Soms wordt de totale reistijd onderschat. Stel dat je 1 uur van de luchthaven woont, 3 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven (tijdens het hoogseizoen een must op Schiphol), 3 uur moet vliegen en op de luchthaven van aankomst een uur nodig hebt na landing om met bagage en al buiten te staan dan heb je er in totaal al 8 uur opzitten. Is best lang voor kinderen. Als je dan ook nog uren onderweg bent naar je eindbestemming dan kan dat net wat teveel worden voor de kleine rakkertjes. Houdt daarom bij de keuze van je accommodatie ook rekening met de transfertijd van de luchthaven naar de accommodatie. Vaak staat er een schatting van deze tijd vermeld in de reisgidsen of op internetsites.
Alleen de eerste jaren zijn moeilijk
In het algemeen zijn alleen de eerste jaren vrij lastig en onvoorspelbaar. Baby’s, dreumesen en peuters kunnen ouders tot wanhoop drijven. Het ergste is: zij kunnen er niets aan doen, want ze ´moeten´ mee op vakantie. Vanaf een jaar of 3-4 worden het vaak juist voorbeeldige reizigers, zeker als ze al de nodige ervaring opgedaan hebben. Dat is in ieder geval iets om naar uit te kijken als het eens wat minder goed gaat aan boord van een vliegtuig 😉