“Als de kinderen het naar hun zin hebben op vakantie, hebben de ouders het ook naar hun zin” is een veelgehoorde uitspraak. Niet voor niets trekken ouders steeds meer naar campings, appartementencomplexen en hotels waar voor de kinderen veel te doen is. Was vroeger een zwembad, wat speeltjes en op z’n tijd een ijsje voldoende, tegenwoordig moeten de kinderen een ruim animatieprogramma hebben om zich bezig te kunnen houden. Daarnaast is er ook een arsenaal aan moderne speeltjes zoals iPods, draagbare DVD-spelers, spelcomputers en ander soort dure ongein nodig om ervoor te zorgen dat de snotapen zich niet te snel vervelen.


Waar is de tijd dat een vakantie een gezinsaangelegenheid was? Al dan niet gezellig met z’n allen naar strand, zwembad, bezienswaardigheden, excursie, terras en restaurant? Het hele jaar hebben de ouders het al te druk met hun eigen activiteiten (carrière, hobby’s, sport, sociaal leven) dat kinderen al niet zelden op zichzelf aangewezen zijn of “gedumpt” worden bij naschoolse opvang of opa en oma.
Begrijpen ouders dan niet dat juist de vakantie een periode is dat men wel tijd samen door kan brengen? Je hoeft niet de hele dag op elkaars lip te zitten, maar het boeken van een accommodatie met een boordevol animatieprogramma lijkt er onderhand op dat ouders in de vakantie vooral met zichzelf bezig willen zijn en niet teveel last willen hebben van hun kroost. Daar heb je toch een kidsclub voor? Daarom hebben we toch gekozen voor een bestemming waar puberjongen of –meisje zich de hele nacht laveloos kan zuipen in de lokale disco’s en barretjes?
Net als in het normale leven geldt hier hetzelfde: zorg voor balans. Vakantie is juist een tijd dat je met je kinderen kunt dollen, lachen, praten en gezellige dingen ondernemen. Laat die kans niet aan je voorbijglippen…